Amorteringstiden avgör låneformen

bmw
Billån eller privatlån när bilen ska köpas in?

För många är billån det självklara valet eftersom man får en lägre ränta på de lånen. Men det är inte bara räntan som avgör hur mycket man behöver betala per månad. Det som främst styr månadsbeloppet är amorteringstiden och här skiljer sig privatlånen och billånen rejält mot varandra. Lånesidan Consector lyfter upp detta i sin artikel om billån där de just lyfter upp fördelen med billån och dess räntesats men att ”dock är återbetalningstiden ofta fem eller sju år vilken kan resultera i en hög månadskostnad”

Det finns två saker som begränsar amorteringstiden på billån. För det första är den valbara amorteringstiden. Precis som de nämner i sin artikel är den ofta på 5-7 år. Det finns de banker som erbjuder upp till 8 år men inte speciellt mycket längre.

Det kan ställas mot privatlånet där låntagaren kan välja mellan att amortera sitt lån på upp till 15 år. Detta förstås förutsatt att banken accepterar så lång amorteringstid utifrån lånebeloppet. Men genom denna större flexibilitet kan månadskostnaden bli betydligt lägre.

Det andra som styr amorteringstiden är åldern på bilen. Många kreditgivare som erbjuder billån har en gräns på hur gammal bilen får vara för att kunna vara en säkerhet för lånet. Ett vanligt exempel är 12 år. Det betyder därmed att den som köper en bil som är 8 år måste amortera denna på 4 år.

Ett Exempel

En person vill låna 200.000kr till en bil. Bilen är av årsmodell 2008. Billånet ger i detta fall en ränta på 3,0% medan privatlånet ger en ränta på 4,5%. (Enbart exempel).

På billånet måste bilen vara helt amorterad innan bilen blir 12 år vilket gör att den måste vara slutamorterad 2020. Hela amorteringen ska alltså ske på fyra år. I detta fall får enbart bilen belånas till 80% vilket gör en lånesumma på 160.000kr. Resterande får ändå lånas med vanligt privatån.

Om man räknar med en lånesumma på 160.000kr, räntesats på 3,0% och amorteringstid på 4 år skulle månadskostnaden bli 3542kr.

På privatlånet finns större flexibilitet och personen väljer att välja en amorteringstid på 10 år.

Om man räknar med en lånesumma på 200.000kr (kan låna för hela värdet på bilen), ränta 4,5% och amorteringstid 10år blir månadskostnaden 2073kr.

En väldigt stor skillnad i månadskostnad. Detta trots att billånet var på en lägre summa.

Med en längre amorteringstid skapas en högre total kostnad för lånet – det är dess nackdel. Men man bör alltid se på den ekonomi man har och välja en amorteringstid som passar. Det kan mycket väl vara avgörande för om det ska vara ett billån eller privatlån som tecknas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *