Copyright Richard KellyADAC, Tysklands största bilförening, har utsett årets vinnare. Det här året testades vinterdäck i dimensionerna 185/60/R 15 och 225/45/R i 18 olika testkategorier. Totalt testades 32 olika däckmodeller i olika kategorier som främst fokuserade på grepp om vägbanan, friktion på underlag som väta, is och snö. Betyget ”bra” fick 11 av de olika däcken, medan Continental ContiWinterContact TS 850 och Michelin Alpin A4 fick högsta betyg i båda dimensionerna.

Som totalbetyg räknar ADAC ihop betygen från de olika deltesterna, som alla gav olika poäng, beroende på hur viktiga de olika momenten var. Utöver dessa blev däcken också bedömda i kategorierna torrt, blött, snö, is, hållbarhet, hastighet och hur energisnåla de var. Detta betyder att när ett däck i en av dessa kategorier får ett dåligt betyg så ges även det som totalbetyg. Om du vill se de exakta resultaten så hittar man en överskådlig genomgång av de olika vinnarna i årets däcktest på Tirendo.

De två utvalda däckdimensionerna används överallt och passar på många olika slags bilar, vilket gör att ADACs utvärdering är intressant för den största gruppen bilister. Några av de granskade däcken klarade sig inte alls i testerna och underkändes av ADAC, medan andra visade sig väldigt framgångsrika i olika delar av testet.

Vad var det mest framträdande med ADACs vinterdäcktest då? Jo, det var tydligt att framförallt däck från välkända premiumtillverkare fick ett genomgående gott betyg. Det verkar alltså som att så kallade kvalitetsdäck är värt att satsa på!