Inflationen ger dyrare bilar i många fall och dyrare bilfinansiering

Inflationen, komponentbrister och sjunkande kurs för svenska kronan bidrar till att flertalet bilmodeller blivit allt dyrare att köpa. Vissa elbilar går dock mot strömmen då den naturliga utvecklingen i detta segment går från helt ny teknik till effektiviseringar och uppskalade antal. Detta ger lägre priser och omkostnader, dessa bilar skulle idag därmed varit ännu billigare om det inte vore för alla ekonomiska problem och svag kronkurs.

De klassiska bilarna, alltså de med vanliga motorer som tillverkats länge går dock upp i pris, rejält. Ett exempel är Dacia Jogger som i bensinversion gått upp med ca 45 000 kronor på ett år och det är långt ifrån den enda bilmodell som gått upp i pris. Prisuppgångar är förstås vanligt även i normala tider men just nu är uppgångarna mycket höga.

Räntenivåerna påverkas också av dagens ekonomi med hög inflation. Billånen blir allt dyrare när räntan stiger. De flesta billån har rörlig månadskostnad. Det gäller att hitta så förmånliga lån som möjligt och jämföra flera olika kreditgivare för lån. Men fall inte för frestelsen att öka bolånet för att köpa bil, en bil sjunker i värde fort och bör betalas av i samma takt som värdet minskar. Annars blir det en dyr bil i slutändan.