Bilens kvalité är utöver bilfinansiering och billån en stor ekonomisk bit i bilägandet. Har du inte långa garantier så räkna med att du får en och en annan reparationskostnad. Det svåra med att köpa bil därefter är just frågan ”Vilken bil har högst kvalité?”. Det görs en massa undersökningar och resultatet blir ofta olika.

ViBilägares Autoindex Totalsummering: I botten hamnar Chevrolet, Fiat och Renaul, i toppen ser man märkan som Toyota, BMW. I Auto & Motor Sport så hamnar Bl.a. Volvo, Chevrolet och Kia i botten, och i toppen kan man se Suzuki, Renault, Toyota.

Toyota hamnar alltså för det mesta bra, men inte alltid i toppskiktet som man skulle vilja tro. Renault pendlar mellan botten och toppläge. Olika undersökningar visar olika resultat alltså. Vilket kan bero på valet av frågor, vilka årsmodeller som omfattas m.m.

Kvalité är svårt, då det är så omfattande. Att göra bilkunderna nöjda är ett tufft arbete som tar tid, och sedan måste underhållas. Långsiktigt kvalitétsarbete lönar sig alltid i längden.