När det är dags att byta bil så uppstår ofta frågan om hur bilköpet ska finansieras. En bil är dyr att köpa för det mesta och därför har man i regal inte riktigt pengarna i plånboken, inte den som man har på sig varje dag i alla fall. På ett annat bankkonto kanske några har ett större belopp och kanske så pass att det räcker att köpa hal bilen? Då är det inget problem, bara föra över pengarna och köpa bilen. Står du redan och tittar på en bil som du vill köpa här och nu på en gång? Då är det lite svårare om det ändå tar en dag att få fram pengarna. Men de större märkeshandlarna säljer ändå ofta inte bilen direkt utan vill ha några dagar på sig att göra den leveransklar som de brukar säga. Detta oavsett om den är ny eller begagnad i hallen. Då räcker den tiden till att få till bilköpet och den banköverföring de vill ha till sitt bankköp, där deras ekonomiavdelning bekräftar inbetalningen. De som enbart säljer begagnade bilar släpper dock sina bilar gärna direkt på minuten men även här gäller att de vill ha betalt. Ofta genom att du lämnar en bil i inbyte och sen erbjuder de ett lån på mellanskillnaden och så kan du åka därifrån med din nya, eller i alla fall lite nyare bil.

Det finns lite olika lån som kan tecknas när man ska köpa bil och de vanligaste är billån samt privatlån. Vilket är bäst då? Billån eller privatlån? Vad är det för skillnad? Ett billån tecknas men bilen som säkerhet för lånet, den blir satt i pant helt enkelt. Betalar du inte så har har långivaren rätt att återta bilen. En bil sjunker i värde som alla vet och för att säkra detta och att långivaren inte har kontroll över hur bilen sköts, då ställs lite mer krav på bilköparen. Man får bara låna en viss mängd pengar av bilens totala beräknade värde. Detta brukar vara 80% av bilen värde som du får låna pengar till, resterande 20% behöver du skaffa fram själv på något sätt. Antingen genom att spara pengar innan eller genom en inbytesbil. Sannolikt finns den även med krav på att bilen ska vara försäkrad fullt under tiden ifall du skulle krocka med den. Ja det finns ofta lite mera villkor på dig som köpare när det gäller att köpa bil med billån. I gengäld har dessa lån ofta lite lägre ränta.

När det gäller privatlån så är det inte kopplat till själva bilen utan till dig som privatperson. Det är du som står för skulden och det är din ekonomiska situation som man tittar på vilken man ändå sannolikt också gör även vid billån. En kreditkontroll görs alltid när man ska låna pengar. Då lånet står på dig som privatperson så kan du låna upp till 100% av bilens pris, om handlaren erbjuder det förstås. Alla bilhandlare kan ha sina egna krav och speciellt om de även äger sitt eget kreditbolag. Men många banker erbjuder privatlån, ja de flesta banker gör det. Du är inte bunden vid att ta ett lån som just den bilhandlare erbjuder som säljer bilen. Nej du kan istället kontakta någon annan bank för ett privatlån. Detta kan dock ta någon dag extra men det kan det vara värt. Många handlare erbjuder sig att reservera bilen åt dig i någon dag eller så, men inte många dagar. Det viktigaste för bilhandlarna är att bilarna omsätts i närtid, oftast inom en månad från att de fåt in dem. En bilhandlare vill ha ett stort lager av bilar anpassat för deras bilhall och antal säljare men bilarna ska hela tiden cirkulera. Det är därför de gillar extra när du har en bil att byta in. Är bilen inte passande för deras hall så kommer de byta bil bilen i alla fall och sälja vidare den till någon annan handlare. Det finns bilhandlare för alla typer av fordon även äldre och skruttigare. Men du som kund får mindre pengar i inbyte när handlaren ska skicka vidare bilen då denne vill ha en slant emellan för arbetstiden. Alla handlare av begagnade bilar har sina kontakter och överenskommelser. Vad du som kund kan göra är att hitta den bilhandlare som sannolikt kommer sälja din bil i sin hall och där för du i regel bättre betalt, detta kan vara ett alternativ till att byta in bilen hos den handlare som du avser köpa bil av. Tar lite extra tid men kan vara värt, så kolla vad flera erbjuder för din bil innan du köper en ny. En sak som alla bilhandlare i alla fall erbjuder, det är lån av någon typ för att finansiera ditt bilköp.