Köpa ny bil

Att få till en riktigt bra nybilsaffär kräver att du tänker på alla delar kring bilägandet. Vissa punkter styr vilken bil du ska välja och vissa punkter är viktiga för att du ska göra en bra affär för den bil du slutligen vill köpa.

Tryck här för att komma till vår sida som informerar om olika tjänster för billån

Här listar vi på bilfinansiering.info några punkter som kan vara bra att tänka på.

1: Kravlista
Tänk igenom vad din bil MÅSTE ha i utrustning, inte saker som idag är självklara som fönsterhissar och liknande utan saker som klimatanläggning, stereo, larm m.m. Alltså saker som fortfarande inte alltid är standard på alla nya bilar, men som du vill ska finnas i bilen.

Sen kan du också skriva upp vad du uppskattar men som inte är ett absolut krav.

Denna kravlista skriver du rent på ett papper kortfattat och tydligt. När du kommit så långt att du bestämt dig för att du vill börja prata köp med bilhandlaren så tar du fram kravlistan och ger den till din bilsäljaren. Detta så att säljaren får en snabb och enkel bild av dina behov. Kortfattat så uppfyller han inte ”måste” behovet på din lista så kommer det inte bli någon affär. Även om listan kan tyckas vara allt för enkel så skickar den tydliga signaler och minskar risken för missförstånd och att fokus läggs på rätt detaljer kring bilen.

Vi på Bilfinansiering har använt denna metod framgångsrikt. Listan innehöll enkla punkter som: Klimatanläggning, CD/Radio och larm. Bonus önskemål var: aluminium fälgar och metallic lack. Bilhandlaren hade tecknat sig för en förspecificerad bilserie hos tillverkaren till pressade priser. Alla punkter förutom larm fanns redan med på bilen. Bilhandlaren uppfattade snabbt och tydligt att larm var en ”måste” punkt på kravlistan och erbjöd sig då att eftermontera ett larm när bilen kom till dem, utan extra kostnad.


2: Priset

Priset är kanske den viktigaste delen i ett nybilsköp. Priset är enskilt den största och viktigaste faktorn i ditt bilköp. Det lönar sig att söka upp flera bilhandlare. Visa gärna det bästa affärsförslaget du fått från en annan handlare.

Vi på bilfinansiering har givetvis använt denna metod också. Bilhandlaren inser direkt att de har en seriös kund som är nära en affär. I vårt fall erbjöd säljaren lika pris som konkurrenten, fast bättre inbytespris för bilen som skulle bytas in. I detta skede ville också bilhandlaren försöka binda en affär och säger innan överlämnande av bilförslaget att om han först måste bekräfta med ansvarig säljchef att han kan ge detta pris, och undrar om vi är så pass redo att vi då kan göra affär idag. Detta kan vara en lite pressad situation där du ska känna dig helt säker annars så bör du backa här. Du kan säkerligen återkomma imorgon och återuppta samtalet igen. Vi ansåg oss så pass pålästa både på nybilspriserna och inbytespriserna att vi bara säkerställde att vi även fick den bästa räntan och sa OK till köpa bilen. Som ”tur” var så godkände också säljchefen vår säljares förslag och kontrakt skrevs.

3: Räntan.

Din bilfinansieringsränta får du inte glömma bort om du avser att ta ett billån hos bilhandlaren. Kolla vilken ränta flera bilhandlare erbjuder. Få med det på papper i ett affärsförslag när du är nära ett bilköp och ifall du får ett bättre bilpris hos en handlare men bättre ränta hos en annan så kan du använda det som förhandlingsunderlag hos den bilhandlare som erbjuder bäst pris på bilen. Bilhandlarna vet att kunderna ofta glömmer bort räntan på billånet och försöker kompensera ett lägre pris med bättre räntemarginal. Vi på bilfinansiering har så klart även provat detta i praktiken och bilsäljaren erbjöd att sänka räntan på billånet till likvärdigt vad den andra bilförsäljaren erbjöd.

4: Servicekostnad

Tänk på hur länge du minst ska ha bilen och hur långt du kör per år. Kolla upp servicekostnaden för bilen för den aktuella perioden. Du kan bli förvånad över hur mycket det skiljer mellan olika bilar!

5: Försäkring

Jämför försäkringskostnaderna. Även dessa skiljer sig en del mellan olika bilar.

6: Vinterdäck.

Glöm inte att din nya bil behöver vinterdäck. Det följer nästan aldrig med till en ny bil och ofta kan du inte använda samma som till din gamla bil. Ibland har handlarna kampanjer där du kan få med vinterdäck i samband med bilköpet. Vår erfarenhet är att bilhandlarna annars inte erbjuder så bra pris för vinterdäcken i samband med bilköpet. Att köpa vinterdäck efteråt online via internet brukar vara mer lönsamt.

7: Bränsleförbrukning

Bränsleförbrukning är inte så lätt att jämföra. Tillverkarna anger förvisso dessa uppgifter i broschyrerna men praktiska biltester visar ofta på att resultatet skiljer sig från tillverkarnas angivna förbrukning. Men givetvis så drar en större bil ofta mer bränsle än mindre bilar.

8: Provkörning.

Provkör alltid bilen. En ny bil känns alltid härlig när man provsitter hos bilhandlaren. Men innan du bestämmer dig så ta en provtur. Saker som du inte kan få reda på i bilhallen är exempelvis ljudnivån. Försök att provköra bilen på en motorväg i 110km/h det är då som däcksbullret hörs mest. Fjädringen är också en sak som du bara kan känna vid provkörning. Vissa bilar har sportigare fjädring som är hård men ger bilen stabilare köregenskaper. Vissa gillar detta medan andra vill ha en mer komfortabel bil med mjukare fjädring istället. En liten motor är svag och kan kännas trött och tråkig att köra, å andra sidan är dessa ofta billigare och bensinsnålare (inte alltid dock). Då alla uppskattar olika egenskaper hos bilen så är det därför viktigt att du provkör den innan köp.

9: Konkurrensprova återförsäljarna när du är nära bilköp

Vi på Bilfinansiering hoppas på att dessa punkter varit till hjälp!