Lysande start på motorsäsongen 2017

Det är drygt en månad till startskottet för Formel 1 och världsmästerskapet i rally blickar redan mot den tredje deltävlingen. I februari avgjordes Sweden Rally och vi fick se flera nya svenska stjärnskott i de lägre klasserna och fina prestationer från redan kända förare.

Inom Formel 1 har det skett flera förändringar, både för hur bilarna ska se ut och i laguppställningarna. I år är det endast 10 stall som är med och tävlar och odds tips för slutställningarna i mästerskapet finns redan ute. Det är Mercedes-stallets Lewis Hamilton som tros vinna det här årets förarmästerskap (oddsen är 2,10) men det har kommit motsättningar från Red Bull-stallet. De har gått ut och sagt att de tror att de kan utmana både Hamilton och hans stall.

Red Bull kan utmana Mercedes i F1

Trots att det har skett flera ändringar från förra säsongen är det fortfarande Mercedes som förväntas leda tabellen. Detsamma gäller för stallet förare Lewis Hamilton och hans nya lagkamrat Valtteri Bottas. Men efter de nya ändringarna om bredare däck, striktare motorutveckling och bredare kaross tror Red Bull att de kan komma tillbaka och utmana de senaste årens självklara ledare. Stallets ena förare Daniel Ricciardo har gått ut och sagt att deras nya bil kommer att vara säsongens stora utmanare och han tror att de kommer att sitta med slutvinsten i handen. I slutet av februari kommer konstruktörerna att prestera årets bilar. Först ut är Renault och efter att alla stallen presenterat årets bilar påbörjas testerna i Barcelona.

En annan ändring för i år är att Formel 1 har förlorat sin ”guru”, Bernie Ecclestone. Mannen bakom F1:s storhet har fått avgå som VD. I höstas bytte företaget ägare och det är nu Chase Carey som tar över Ecclestones roll. Britten, nu 86 år gammal, säger att han kommer att dra sig tillbaka och bara ta det lugnt men att han fortfarande kommer följa F1 nära.

(Bilden heter “Lewis Hamilton” (CC BY-SA 2.0) och är tagen av ph-stop.)

Sweden Rally avklarat, Mexiko nästa

Mellan den 9–12 februari kördes årets andra rallydeltävling, Sweden Rally. Över 100 förare deltog i alla klasser och i den högsta, WRC, var det finländaren Jari Matti Latvala som vann. Latvala kör i år för Toyota som har gjort comeback efter att ha varit frånvarande från rallyscenen i 17 år.  Finländaren körde tidigare i Volkswagen tillsammans med fransmannen Sebastien Ogier, men har nu fått ta sig an huvudrollen för det nygamla stallet. Just nu leder han WRC efter att han stod på pallplatsen i den första deltävlingen i Monte Carlo. Nästa tävling är Rally Mexico den 10–12 mars. Det kommer att bli en tuff tävling då banan är på grus och fördelen ligger hos bilarna som kommer bakom de första startande.

I WRC-klassen finns det den här säsongen inga svenska namn men det finns desto fler i WRC2-klassen. Pontus Tideman vann Sweden Rally och Emil Bergqvist behöll sin sjätteplats i totalrankingen. Målet är att vinna VM och ta sig upp till den högsta klassen.​

(Bilden heter “wrc” (CC BY-ND 2.0) och är tagen av Francisco Carbajal.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *