Känslan av att sätta sig i en fabriksny bil och vrida om tändningen är mycket tillfredsställande. Detta är nog de flesta slående överens om. Premiärturen med din nya bil är en form av klimax som inte alltför sällan föregåtts av gediget sökande efter just din bil. Du har förmodligen också förhandlat om priser, provkört olika modeller och undersökt marknaden. Men även finansieringen förtjänar uppmärksamhet i jakten på den perfekta bilen.

Undersök dina alternativ

Det kan vara lätt att fastna för en specifik bilmodell, och vilja kasta sig över första bästa tillfälle att slå till. Ha gärna lite is i magen och undersök dina alternativ innan du bestämmer dig. Och det gäller inte enbart angående bilmodell, utan även finansieringsalternativ i allra högsta grad. De flesta väljer någon form av finansieringsalternativ när de köper bil. Kort och gott går dessa att dela upp i de fyra mest vanliga alternativen:

Leasing
Lån via bank
Lån via bilhandlare

Lån på bostaden

En annan tumregel när det gäller att låna till bilköp är att försöka undvika att låna till hela summan, då framförallt nya bilar faller snabbt i värde i början. Tänk även på att sikta på att återbetala lånet i samma takt som bilens värde faller minst. Detta gör att du slipper sitta med en bil som är värd exempelvis 100 000 kr om fem år, men billån med 150 000 kr kvar.

Räntan är en annan del som de flesta oftast tittar på inför en låneansökan. När det kommer till billån är det dock inte det som borde avgöra. Konkurrensen bland långivare som erbjuder billån är ganska stor och gynnar oss köpare genom att den oftast är ganska låg.
Detta betyder dock inte att skillnaderna mellan lånekostnaderna inte varierar.

När det gäller räntan så betyder det därför inte alltid att lägsta räntan är bästa alternativet. Skillnaden på den nominella räntan och den faktiska kostnaden, effektiva räntan, gör att ett lån kan se mycket bättre ut i erbjudandet än vad det faktiskt är i slutänden. Uppläggningskostnader och aviavgifter kan även göra att lånet kostar mer än du förväntat dig om du inte undersöker detta i förväg.

Hitta rätt erbjudande

Med tanke på hur många alternativ för finansiering som finns tillgängliga, och alla de faktorer du bör överväga så kan det bli mycket tidskrävande att hitta bästa alternativet. Du kan med fördel använda dig av sidor som Sverigekredit och dylikt för att få en snabb och god överblick över de olika långivarnas kostnader och räntor.

Du bör även överväga skillnaderna på om du väljer att köpa bil hos en auktoriserad bilhandlare alternativt av en privatperson. Om du väljer att ta ett billån via banken så kan de oftast kräva att bilen köps hos en auktoriserad bilhandlare.

Försäkring

Ett annat krav för att få ta ett billån kan också vara att bilen skall vara helförsäkrad. Det kan kännas rimligt förvisso. Men väljer du en lite äldre bil så kanske du har planerat utifrån att du tycker att en halvförsäkring är tillräcklig.

Slutsats

Återigen, ha is i magen och kasta dig inte över första bästa bil eller lån. Marknaden är stor och med rätt förberedelser så kan du leta reda på det objektet och erbjudandet som gynnar dig bäst. Glöm inte att på samma sätt som du prutar hos bilhandlaren så kan du även pruta hos banken när det gäller räntor och avgifter. Och sist men inte minst, när du väl köpt din nya bil:
Kör försiktigt!