Det nya bilskattesystemet Juli 2018 fick stor påverkan på bilförsäljningen

Högre skatt i tre år för de som köper diesel och bensinbilar, bonus till de som köper bilar med batteridrift. Denna förändring påverkade bilförsäljningen stort.

De flesta större förändringar påverkar marknader och speciellt skatteförändringar. I detta fall så passade de som var på väg att köpa ny bil på att göra detta innan Juli 2018. Eferkommande månader så sjönk nybilsförsäljningen med runt 40%. Några bilhandlare har lagerbilar kvar som de marknadsför med ”gamla skatten”.

Vissa bilar påverkas dock inte så mycket medans andra desto mer. En liten bensindriven Ford Fiesta med 1.0 ecoboostmotor för en jätteliten höjning de första tre åren. En Ford Mustang V8, får istället en betydande skattehöjning.

Just nu går därmed bilförsäljningen ner i en liten dvala. Även privatleasing påverkas då skatten normalt inte ingår i leasingavgiften.

Hösten 2018 så kampanjas därmed bilar till förmånliga erbjudanden och vi har sett att bilarna mer börjar säljas i kampanjversioner där alla de vanligaste attraktiva funktionerna finns med som standard, mindre fokus på merförsäljning och mer fokus på att kort och gott bara lyckas sälja bilar.

Begagnathandeln har dock en ljusning i sikte där fler köpare sannolikt kommer vilja köpa bilar utan skattetillägget de tre första nybilsåren. I svallvågorna införs dessutom nya miljözoner som gör att framför allt dieselbilar med Euro 5 eller sämre reningsklass kommer att portas från vissa storstadsstadskärnor. Euro 6 dieselbilar klarar sig och kommer sannolikt att efterfrågas i större grad av de som åker mycket samtidigt som de även rör sig i storstäder.