Däck, teknologi och innovation är kanske inte tre ord som känns naturliga att sätta ihop men faktum är att när det gäller den teknologiska utvecklingen för däck är det stora saker på gång. Det råder hård konkurrens mellan de stora däckmärkena att utveckla allt från smarta däck som kan “prata” med din bil till däck som kan ändra form. Dessutom är ökad hållbarheten något som utvecklare ständigt jobbar med. Tänk så fantastiskt att kunna köra på endast en uppsättning däck under en bils hela livstid.

De så kallade pneumatiska däcken dvs. däck som man blåser upp har funnits i mer än ett århundrade nu. Under den tiden har utvecklingen av själva bilen gått mycket framåt både vad det gäller motorn och den teknologi som används för att förstärka körupplevelsen. För inte så länge sen var de elektriska fönsterhissarna en fantastisk innovation medan vi idag har bilar som kan köra sig själva. Tyvärr har det inte skett motsvarande utveckling på däckfronten men kanske det är dags nu. Däckens betydelse för säkerhet och körkomfort blir allt mer erkänd och biltillverkare satsar nu pengar på forskning för att också föra teknologin inom däck framåt. Här kommer lite information om vad som är på gång när det gäller nya material, koncept och innovationer för däck.

  1. Smarta däck

Smarta däck kallas däck som genom inbyggda sensorer kan “prata” med bilen eller med andra ord förmedla information till en bils dator som kan användas på olika sätt för justeringar. Det kan till exempel handla om vägbanans temperatur, dess struktur och även bilens belastning. Det kanske låter som ren science-fiction men faktum är att Hankook redan har ett däck som har en trycksensor som signalerar när lufttrycket inte är tillräckligt. Dessa däck kommer att vara av särskild betydelse för bilar som är så kallat självkörande och inte har en förare som kan göra nödvändiga anpassningar. Däcken kommer då att hjälpa bilen med nödvändig information för att den ska kunna köra så säkert som möjligt.

  1. Luftfria däck

Denna innovation är redan på ingående. Återigen är det Hankook som har en modell som de framgångsrikt testat. Detta däck är mindre resurskrävande att producera och är naturligtvis mycket hållbarare än vanliga uppblåsbara däck eftersom det inte går att få punktering på dem.

  1. Självuppblåsbara däck

Dessa används redan i militära sammanhang. De har inbyggda sensorer som känner när trycket blir för lågt varpå de genom en ytterst förfinad teknologi kan blåsa upp sig själv för att justera trycket. Det kan även släppa ut luft igen om trycket blir för högt.

  1. Däck för elektriska fordon

Elektriska fordon blir allt vanligare och förutom den minskade miljöpåverkan är en av de stora fördelarna att de går tyst. Detta ställer också krav på däck som förstärker och inte förstör denna funktion. Kiseldioxid är ett material som är styvare än gummi vilket tidigare användes mestadels till däck för sportbilar men det har nu fått ett uppsving i däck för elbilar eftersom det ger däcken bra grepp samtidigt som lågt rullmotstånd kan upprätthållas.