Fem av tjugo lopp har hittills körts i världsmästerskapen i F1 2017. I skrivande stund leder Ferraris Sebastian Vettel förarmästerskapet med 108 poäng följt av storfavoriten Lewis Hamilton från Mercedes med 98 poäng. Däremot är det inte storfavoriterna som motorsportfans i Sverige tittar på. Den svenske föraren Marcus Ericsson, tillika Saubers förstaförare, har allas ögon på sig och han sätter stor press på sig själv.

 Bättre bilar men svårare att köra 

Det infördes flera regeländringar inför säsongen 2017. Bland annat blev däcken bredare, vilket har ställt till med stora problem för flera stall. De enda som verkar fungera ihop med de nya däcken är Ferrari som har lyckats få ett lätt övertag om förarledningen. Däcken utgör en tredjedel av bilens prestanda efter motor och chassi, och det gäller för de övriga stallen, och framför allt Mercedes, att få förarna att styra däcken, och inte tvärtom. Trots deras problem är Mercedes odds för att vinna konstruktörsmästerskapet 1,66 och de kommer att göra allt för att behålla sin nuvarande ledning med 161 poäng. Ferrari ligger tät bakom dem med 153 poäng.

(Bilden heter ”Lewis Hamilton Autograph” (CC BY 2.0) och är tagen av vishwaant.)

Ericsson teamkollega jagar honom

26-årige Marcus Ericsson har inte presterat så bra som han hade velat. Saubers förstaförare har ännu inte lyckats knipa ett enda VM-poäng, och lagets första poäng kammades hem av hans teamkollega Pascal Wehrlein. Pascal handplockades som 15-åring av Mercedes som har satsat otroliga resurser på den unge tysken och förhoppningarna är att han en dag ska bli deras nya stjärna. Men först måste han visa vad han går för.

Förra året körde den unge talangen för Manor och efter att Nico Rosberg slutade i december viskades det om att Pascal skulle få chansen, men stallet ansåg att han inte var redo och de valde istället finländaren Valtteri Bottas. Enligt Mercedes stallchef Toto Wolff finns det en risk att man sliter ut förarna om de börjar för unga och de måste ha erfarenhet såväl som talang. Därför varar Mercedes träningsprogram, som förbereder nya förare, i minst 3 år. Och ett av Mercedes krav är att han ska slå Ericsson, som ännu har ett övertag över sin kollega. Ericsson säger att han känner av pressen men att den samtidigt utvecklar honom och ökar hans chanser att kunna gå vidare till ett ännu bättre lag.

(Bilden heter ”PIT STOP + LOLLIPOP” (CC BY-SA 2.0) och är tagen av anuarsalleh.)

 

Två finländares chans till guld

Två finländare sitter som förare i två av de bästa stallen, Valtteri Bottas i Mercedes och Kimi Räikkönen i Ferrari. Detta har fått Finland, ett land där motorsport genom alla tider har varit stort, att hoppas på att de båda förarna kan ta sig upp på prispallen. Men än så länge verkar det inte som att det blir fallet. Trots att Bottas vann i Ryssland har han fått ställa sig i skuggan av Hamilton, vilket också är hans roll. Han ska backa upp Hamilton så mycket han kan och i andra hand satsa på att vinna själv.