Många långivare erbjuder ”no-cash” och ”billån utan säkerhet”. Även om namnen kan vara något annorlunda är det fortfarande ett privatlån. Detta lån kan erhållas utan säkerhet och har ofta rörliga och individuella räntor.

Om du jämför billån kan det vara en bra idé att jämföra privatlån. Detta är vad som faktiskt lånas. Vår tabell innehåller långivare som erbjuder billån, men fordonet används inte som säkerhet. Ingen kontantinsats krävs.

En låneförmedlare kan hjälpa dig att hitta det bästa billånet

Långivare kan få erbjudanden från låneförmedlare genom en ansökan och UC. Med hjälp av låneförmedlaren kan du snabbt jämföra och hitta den bästa billån för lägsta räntan.

Jämför billån med låneförmedlare

Välj en av de låneförmedlare som listas högst upp. De jämför 35-40 långivare kostnadsfritt.

Få låneofferter

Du får förslag från flera långivare inom en arbetsdag. Du kan kontakta låneförmedlaren för att få hjälp. En rådgivare kommer att guida dig genom processen. Ett erbjudande är inte bindande och du behöver inte acceptera det.

Jämför räntesatser

Långivarna presenterar låneerbjudanden enligt deras månadskostnad och ränta. På så sätt kan du enkelt identifiera vilka långivare som erbjuder billån med låg ränta och vilka som är bättre. Du hittar ofta ett brett utbud av räntor hos olika långivare. Dessa förslag är inte avsedda att användas som en riktlinje. Om du inte är nöjd med erbjudandet kan du fortfarande ansöka om ett lån.

Välj ett billån om…

Om du köper en begagnad eller ny bil är ett billån det bästa alternativet. Detta är syftet med lånet. Detta gäller oavsett om lånet är säkerställt av din bil eller inte.

Om du är osäker på villkoren för billånet ska du inte ansöka.

Om du inte förstå villkoren

Om du inte helt förstår reglerna kring säkerställda billån är det bäst att undvika dem. Se till exempel rubriken ”Billån med säkerhet eller billån utan säkerhet – vad är skillnaden?” nedan.

En svag ekonomi är din

Om du befinner dig i en svår ekonomisk situation bör billån inte övervägas som finansiering. Bilar har inte bara högre lånekostnader utan även bränsle, skatter, försäkringar och service. Det är en bra idé att skapa en budget innan du lånar pengar.

Billån med eller utan bilsäkerhet

Endast nyare bilar kan säkras hos bilhandlare eftersom dessa lån inte kan användas för andra ändamål. Dessa lån erbjuds av långivarna till dem på plats. Dessa lån kan inte erbjudas för alla bilar eftersom de måste betalas av innan bilen uppnår en viss ålder.

Billån utan säkerhet kan kallas för ett personligt lån. Du behöver inte uppfylla samma krav som för försäkring, handpenning och återbetalningsvillkor.

Nedan finns mer information om skillnaderna mellan säkerställda billån (som tas via bilhandlare) samt osäkra billån.

Handpenning

Säkerställt – Maximalt lånebelopp på 80 % av bilens värde. Resten måste betalas kontant eller så kan du byta in bilen för de resterande 20 procentenheterna. Alla större banker kräver till exempel att du själv kan betala 20 % i handpenning.

Utan säkerhet – Du kan själv välja hur mycket du vill finansiera med hjälp av ett lån. Detta kan vara 100 procent.

Lånebeloppet

Med säkerhet – Lånebeloppet beror på fordonets storlek. Du kan eventuellt låna ett stort belopp. Det ”minsta belopp” som du kan låna är ofta ganska högt. Långivarna kan kräva att du lånar ett minimibelopp, till exempel 70 000 till 100 000 kronor.

Lån utan säkerhet – Dessa lån kan lånas upp till 600 000 kronor. Det lägsta beloppet du kan låna är 5 000 kronor. Med bilkrediter utan säkerhet kan du själv välja vilket belopp du vill ha.

Amorteringsperiod

Säkrade – Bilens ålder avgör amorteringsperioden. Detta beror på att lånet måste betalas av i sin helhet innan bilen uppnår en viss ålder. Ett billån som är äldre än 12 år kan vara inaktivt.

Osäkrad – Du kan välja återbetalningstid mellan 1 och 20 år. Även om vissa långivare begränsar återbetalningstiden till 10 eller 12 år är detta ändå mer flexibelt än lån som kräver säkerhet.

Ränta

Säkrad – Det är här som lån med säkerhet har sin största fördel. Dessa lån erbjuder ofta mycket attraktiva räntor. Efter en kreditbedömning av långivaren kommer den exakta räntan att avslöjas. Dessa lån regleras av en mängd olika faktorer, vilket framgår av ovanstående. Detta gör dem mindre flexibla. I vissa fall kompenseras det dock av en högre ränta.

Utan säkerhet – Räntan är högre om det inte finns någon säkerhet. Detta beror på att en säkerhet kan användas för att säkra lånet.

Sälja bilen

Du måste lösa lånet som säkerhet när du säljer din bil. Detta beror på att bilen fungerar som säkerhet för lånet. Du kan behöva låna pengar för att betala saldot om lånebeloppet inte räcker till. Om du inte har tillräckligt med pengar för att betala saldot är detta möjligt.

Utan säkerhet – Du kan välja hur du vill använda lånet när du säljer din bil. Intäkterna från försäljningen kan användas för att betala hela eller delar av lånet. Du kan välja att använda pengarna eller behålla dem som de är.

Försäkring

Säkrad – Ofta krävs det en fullständig försäkring på bilen. Långivaren har bilen som säkerhet och vill att bilens värde ska förbli intakt om en olycka skulle inträffa.

Osäkrad – Du kan själv välja vilken typ och vilket belopp av försäkring du vill ha. Detta påverkar inte ditt lån på något sätt.

Webbplats för köp

Säkrad – Majoriteten av de personer som lånar pengar med bilen som säkerhet går via en auktoriserad återförsäljare. Många långivare kräver att köpet endast sker hos dem.

Osäkrad – Bilen kan köpas var du vill, utan några begränsningar för lånet. Detta kan göras via en bilhandlare eller en köp- och säljsajt som blocket.

Så får du de lägsta räntorna på ditt billån

  1. Du kan låna via ditt bolån

Bolånet erbjuder den lägsta räntan när det gäller räntesatser. Fråga din bank om du kan få ett högre bolån för att betala bilköpet.

  1. Jämför billån från flera långivare

Jämför billån från olika långivare för att få de bästa räntorna. Som vi har nämnt är låneförmedlare som Sambla och Lendo det bästa sättet att hitta den bästa räntan.

Låneförmedlaren tar emot ansökan och upp till 40 långivare granskar den. Inom 24 timmar svarar de med förslag. Du kan se lånens räntor och månadskostnader så att du enkelt kan jämföra dem. Detta gäller också endast för en UC. Genom att använda en låneförmedlare för att söka ett billån kan du undvika att skada din kreditvärdighet.

  1. Medsökande

En medsökande till ett lån kan öka sannolikheten för att det kommer att återbetalas. Långivaren kan erbjuda något lägre ränta eftersom din medsökande fungerar som en säkerhet för lånet.

  1. Omförhandla lånet varje år

För att hitta det bästa erbjudandet är det viktigt att jämföra alternativen för billån innan du tecknar ett avtal. Du kan låna ett billån så länge ditt fordon inte används som säkerhet. Det är dock viktigt att omförhandla varje år och jämföra alternativen.

Din kreditvärdighet när du tar lånet avgör vilken ränta du får. Kreditvärdigheten kan fluktuera med tiden. Du kanske kan få ett lån med bättre villkor om din kreditvärdighet förbättras. Detta gäller endast om lånet omförhandlas. Räntan ändras inte under lånetiden

Är det möjligt att få ett billån utan betalningshistorik?

Kan jag få ett billån om jag har en dålig kredithistorik? Ja, det kan du om du tar ett personligt lån (dvs. Ett billån utan säkerhet.

Du kan också ta ett privatlån från en långivare som accepterar kreditbetyg och sedan använda pengarna till din bil.

Du bör kontrollera när en betalningsanmärkning har blivit inaktiv. En betalningsuppgift för en privatperson är giltig i tre år efter att den skapades.

När du har betalat av påföringen är det dags att omförhandla ditt lån eller överföra det. Du kommer att kunna få en bättre ränta på grund av din förbättrade kreditvärdighet. I det här fallet är det vanligt att räntan sänks med hälften.

Du kan få ett billån utan UC.

Utan UC AB som erhåller ett kreditbetyg är det omöjligt att få ett privatlån utan säkerhet eller ett billån. Du kan dock ansöka om ett sms-lån för att köpa en begagnad bil till ett lägre pris än 50 000 kronor. De flesta sms-lånegivare använder kreditupplysningsföretag som Creditsafe och Bisnode. Denna information kommer inte att påverka din kreditvärdighet och kommer inte att finnas med i UC-registret. Tänk dock på att högkostnadslån som sms-lån kan ha högre ränta än privatlån och lån med säkerhet.

Det finns tre sätt att få ett lån för en bil

Om du lånar pengar till en bil med hjälp av ditt bolån får du de lägsta räntorna. Ett personligt lån eller ett billån från en återförsäljare är bättre alternativ om du inte äger en bostad som kan belånas.

  • Ditt bolån – Kan du öka ditt bolån utan att ändra dina återbetalningsskyldigheter? En höjning av bolånet kan vara ett alternativ för att finansiera ditt bilköp. Detta alternativ erbjuder också den lägsta räntan vilket bidrar till att hålla dina lånekostnader låga.
  • Säkerställt billån – Säkerställda billån har vanligtvis gynnsamma räntor. Dessa lån har begränsningar som lånebelopp, handpenning och återbetalningstid. De låga räntorna är en fördel, men begränsningarna är en nackdel. Läs mer i avsnittet ”Säkrade och osäkrade billån – skillnaderna”.
  • Billån utan säkerhet (personliga lån) – Dessa lån fungerar på samma sätt som ett personligt lån. Det finns inga begränsningar eftersom du inte behöver din bil som säkerhet. Detta är de lånealternativ som kan jämföras i tabellen.

Vad är restvärde?

När man diskuterar billån används ofta termen ”restvärde”. Men vad är det egentligen?

Restvärdet (även kallat restskuld) är bilens värde i slutet av låneperioden. Om en bil värderas till 300 000 kronor kan den ha ett restvärde på 200 000 kronor. Det innebär att ränta och amortering endast uppgår till 200 000 kronor i stället för 300 000 kronor. I praktiken kan lånet betalas tillbaka när lånetiden är slut.

Detta är inte ett vanligt scenario eftersom det kan vara svårt att förutse bilens värde efter några år. Bilens faktiska värde kan påverkas av slitage och underhåll.