nissan-leafEn efter en poppar de ut från biltillverkarna, elbilarna. Biltillverkarna satsar stort på elbilar för närvarande, frågan är kommer det att lyckas? En sajt som följer utvecklingen är elbilar24.se, där samlas information specifikt om elbilar.

 

Så hur blir det då med Elbilarna? Nissan Leaf har slagit stort i Norge och hela 10% av nybilsförsäljningen i Norge består av elbilar. Anledningen är främst massor med förmåner för de som köper elbilar, några är i form av gratis parkering samt möjlighet att köra i bussfilen.

I Sverige så finns det kraftig subventionering från staten för de som köper elbilar, men inköpspriset blir ändå högt. Utan andra förmåner som att köra i bussfil, gratis trängselskatt, gratis parkering med mera så kommer troligen inte så många att lockas till köp av elbil i första taget tror jag. Men det finns andra sätt att styra inköp mot elbilar och det är via skattesystemet. Ökas skatten rejält på diesel och bensinbilar så kan det tillsammans med subventioner för elbilar få genomslag. Men ökad skatt går då ut över hela befintliga fordonsparken vilket kommer att möta motstånd på kort sikt. Norrmännen har ändå visat att man kan lyckas med rätt hjälpmedel, i slutändan kan dock inte alla få köra i bussfilen och slippa trängselskatt så långsiktiga planer måste finnas.

Nya elbilar kommer ju på löpande band och kan man få ner priser och laddningstider samt öka räckvidden så kan elbilen faktiskt ha en framtid. Tyvärr ser jag själv dagligen att icke elbilar parkerar på laddplatserna vilket gör att de som trots allt idag skulle vilja köpa en elbil lär tänka två gånger innan köp. Jag själv som har möjlighet att låna elbilar för test kan inte göra detta på grund av bristen på laddningsställen. På mitt dagjobb finns inte eluttag för ändamålet, i garaget hemma finns inte heller eluttag då man inte ens ska kunna köra en dammsugare där. Längs gatan där jag bor finns det laddstolpe för två platser, men där parkerar andra på kvällarna trots risk för böter, som givetvis inte utdelas. Frågan är om P-vakterna har tillgång till information om vilka bilar som är laddningsbara, vissa är ju lika som vanliga bilar så p-vakterna kan ju inte stå och gissa.

Hur som helst så kommer jag snart att prova Renault Zoe som är en liten ”billig” elbil från Renault, men det sker genom demo tillsammans med Renault.

Vill du läsa mer om elbilar, besök: elbilar24.se, vad tror du själv, kommer elbilar att bli en del av vardagen i Sverige?