Är det läge att köpa ny bil under Corona pandemin?

Corona, Covid-19 har förändrat samhället mycket det senaste året sedan viruset slog till. Vissa saker kommer kanske aldrig mer bli sig likt medan annat så småningom kommer återgå till normalläge. Hur är det då med bilköp? Är det bra tid att köpa bil nu?

Det beror helt på din egen situation skulle jag vilja säga. Dåliga tider brukar innebära bättre priser, men nu har situationen gällt ett tag så den största inbromsningen är avklarad och bilproduktionen har ställt om sig till aktuell takt vilket fortfarande kan innebära bra erbjudanden. Kolla hos bilhandlarna och jämför. Var inte alltför märkestrogen så får du större valmöjligheter.

Köper du privat så är det arbetssituationen som påverkar. Kan du inte jobba hemifrån så är det i dessa tider tryggare att åka egen bil till jobbet istället för kollektivt om möjligt. Men samtidigt så tänk dig för innan du tecknar dig för ett nytt långt billån ifall din arbetssituation kan bli sämre och du riskerar att förlora jobbet.

Känner du dig inte helt trygg med hur din arbetsframtid ser ut så behåll den bil du redan har eller köp en billigare begagnad bil istället. Vet du att risken är stor att du kommer förlora jobbet, sälj bilen du har och sänk dina månadskostnader så fort som möjligt.

Du som väl köper ny bil, eller bättre begagnad bil privet med egen finansiering kanske inte just nu bör köpa den dyraste bilen du har råd med utan bättre att nöja sig med något enklare, köp den fina bilen nästa gång istället. Är du pensionär med trygg ekonomi, eller har supertrygg anställning så är det förstås bara att ”köra på” och ta bästa dealen och bilen du hittar och vill ha. Jämför banklånen bara, kolla bilhandlarens villkor jämte din egen bank. Varför inte prova någon av lånejämförelse sajterna som finns på nätet också? Tänk bara på att det inte bara är räntan utan även om de har en fast avgift även om du har autogiro eller e-faktura. Se också till att du kan lösa lånet i förtid om du skulle vilja längre fram, utan att det kostar extrapengar att förtidslösa lånet.