Marknadsföring i media och på internet är bra för alla, även konsumenter

Bra marknadsföring på internet är till nytta inte bara för företagen i sig själva utan även för alla konsumenter. Visst tänker man i första hand att det gynnar företaget men tänk om du skulle leta efter billån och andra finansieringsmöjligheter och det mesta som dök upp var information om fönster, verktyg och gamla bilar? Det skulle inte vara så bra eller hur?

Bra marknadsföring gynnar alltså alla parter då det hjälper konsumenter att hitta rätt och företagen får erbjuda sina tjänster till de som behöver dem. När det gäller media och internet så är det bra att anlita en reklambyrå som förstår marknaden. Internet och sociala media kräver ett annat sorts tänk än gamla hederliga pappersmedia där en bra slogan och bil kunde vara allt som behövdes. Nä nu ska reklamen anpassas till kunderna på andra sätt, helst innan de själva ens vet att de behöver varan eller tjänsten. Så brukar det skämtas om i alla fall men det ligger en del sanning i detta trots allt. För många gånger så söker människor på nätet efter saker och lösningar på problem som de inte riktigt har kännedom om hur de ska lösa. Internet är fantastiskt på detta sättet att det vägleder människor att hitta rätt. Samtidigt gäller det att företagen också vet detta och har kunskap kring hur tekniken på internet fungerar. Ju bättre samspelet mellan sökningar och lösningar på internet fungerar desto bättre är det för alla parter.

Behöver du hitta bra tjänster för billån, bank, betalningar, bokföring, media, hushållstjänster eller annat så beror det inte bara på hur bra sökmotorn är. Det beror även på hur bra företagen gör sig synliga på nätet och i andra typer av digitala media. Från företagens sida så är det av stor vikt att de anlitar en riktigt bra reklambyrå med god kunskap hur internet och social media fungerar. För om de inte har detta så riskeras att informationen presenteras på felaktigt sätt eller inte når fram till den tilltänkte mottagaren.

Finansieringsbranschen är ett exempel på något som syns stort på internet och i övriga digitala media. Här trängs kreditgivare för din uppmärksamhet och i stort sett trampar varandra på tårna. Allt är till konsumenternas fördel men samtidigt är det så att det kommer upp väldigt många alternativ, kanske för många för att konsumenten ska ha lätt att välja. Det finns mycket pengar i att erbjuda lån och krediter därav att det blir så på internet. Det är ju så enkelt att ta del av allas erbjudanden istället för att gå runt på stan och besöka alla. Numera finns det även tjänster som jämför vad de olika företagen och långivarna erbjuder, tjänster för tjänster så att säga. Fortfarande till konsumentens fördel men även dessa finns det flertalet av. Vad du som letar efter något på nätet behöver göra ibland är att försöka avgränsa i sökningarna. När det finns väldigt mycket alternativ så får du söka lite mer specifikt. Lägga till extra ord i sökningen. Inte bara söka efter lån, utan efter ”lån med låg ränta”, ”billån”, ”lån med snabb handläggning”, ”lån med trygghet” med mera. Du får helt enkelt utvidga din sökning. På andra sidan, alltså företagarsidan så gäller det att fånga upp vad kunderna letar efter. Det gäller att framhäva vad man är bäst på och har specialiserat sig på. Har man som långivare en snabb handläggningsprocess så gäller det att kunderna som eftersöker detta också informeras om att detta kan vi erbjuda. Här är det av stor vikt att om inte företaget själva har en duktig IT avdelning som vet hur man exponeras sig bra på internet, då anlitar man en bra digital reklambyrå som har specialiserat sig på att synas på internet och i sociala media.

Det finns också strategier för att synas långsiktigt och få fram budskap som ger värde på längre sikt. Tittar man på bilbranschen så är denna inför en stor omställning just nu, inte minst i Europa och Sverige. Biltillverkarna och politikerna har idag högsta fokus på att bilbranschen ska vara helt elektrifierad inom nära framtid. Idag marknadsför man att alla nya bilar som säljs snart kommer att vara helt eldrivna, alltså med 100% eldrift och inte med hybriddrift. Vi vanliga människor har svårt att ta in sådana budskap som ger stor förändring i vardagen. Därför börjar man i god tid att tala om vad målet är. Här är det lite som att alla bilföretag går ihop, det blir så naturligt eftersom alla har samma mål i denna fråga vilket blir till ett gemensamt intresse. Det går inte att hemlighålla informationen och sen bara en dag när kunderna kommer till bilhandlarna så står det bara elbilar där och tro att man som företag har en enorm fördel av att erbjuda ett unikt sortiment. Nej, här är det långsiktig marknadsföring som gäller och det gäller att förstå sina kunder och branschen. Det gäller att förstå när värdet är något som bara kan nås gemensamt med många inblandade och när värdet är att kunna erbjuda något unikt som ingen annan hunnit komma på ännu. Bra reklambyråer och marknadsförare förstår detta och det är vad de jobbar med varje dag. De är rådgivare till företagsledningen som kan fatta beslut om strategier och riktlinjer för hur företaget ska synas. Men nu låter det som att det bara är stora företag som gör detta. På internet finns det även massor med reklambyråer som jobbar båda stort och smått. Det finns de som är anpassade för små företag och som inte blir så dyra, där man kan göra mindre marknadsföringsprojekt. Det finns marknadsförings och reklam företag som passar alla olika typer av företag, stora som små. Det gäller bara att hitta dem, och om de är specialiserade på internet så bör du inte heller ha svårt att hitta den typen av reklambyrå för digital media som du önskar, anpassa bara din sökning efter vad du letar efter!

Det kan tyckas vara orättvist när de som har mycket pengar har bättre resurser att anlita bra reklambyråer för att synas och trycka bort andra mindre företag. Men så var det förr också. De företag som hade mycket pengar och var stora kunde synas mer på reklampelare och i dagstidningarna. Det är inget nytt, det är den konkurrenssituation som funnits i många år. Små företag får istället vara smartare och hitta vägar fram, ofta genom att erbjuda så bra tjänster som vänner och bekanta tipsar varandra om. Det finns många sätt att synas och komma fram till de som behöver varor och tjänster. Det är också vad som driver samhället framåt.