Att köpa bil kostar mycket pengar i de flesta fallen. Vill man ha en ny och fin bil så kostar det definitivt en större slant. Bilköp och bilfinansiering är därför något som går hand i hand. Det finns massor med olika finansieringsalternativ för dig som ska köpa bil, eller annat. Kanske behöver du både bil och mer som en båt också? Har man inte mycket pengar sparade på banken eller har tid att spara ihop en större slant till bilköpet, då är det oftast lån som gäller. De flesta lånar till bilköpet så du är inte ensam här utan tvärtom. Sen vill man gärna att bilköpet ska kosta så lite pengar som möjligt och inte bara bilens pris utan även allt inklusive lån och dess ränta.

Optimalt vore det att kunna låna pengar till bilköpet utan att det kostar ränta, det är ju toppen eller hur? Så, finns det räntefria billån undrar nog många. Det är inte det främsta alternativet som dyker upp i vanliga fall men ibland händer det. I vissa fall handlar det om kristider i ekonomin och att biltillverkarna står med större billager som på kort varsel har blivit svårt att sälja. Vissa biltillverkare jobbar enbart på förbeställning men många på prognos och en snabb oväntad omställning i världsekonomin kan köra att man inte hinner stoppa tillverkningen lika snabbt. Även importörer och bilhandlare kan ibland stå med för stora lager av bilar. Det handlar egentligen inte om att ha stort lager av bilar utan att en bil måste säljas inom en relativt kort period för att inte värdeminskning ska börja äta på bilens ekonomiska marginal. I sådana här fall så händer det att bilarna säljs med räntefria billån istället för att priset på bilen sänks.

Men, om inga kampanjer hos min eller någon annan bilhandlare finns med räntefritt billån då? Finns det generella lån som är räntefria? Jo det är svårt att hitta. Det finns i regel ingen som lånar ut pengar utan att ha något ekonomiskt egenintresse i det. Skulle du själv låna ut pengar till någon okänd person utan att det på något sätt gynnar dig själv? Ändå så finns det räntefria lösningar på lån som erbjuds. Så vilka gör detta, och varför? Vilka lånetyper då erbjuds, vanliga lån på större belopp? Nej för det mesta handlar det då om mindre lånebelopp. Det kan handla om att få möjlighet att låna en mindre summa pengar utan ränta som ska betalas tillbaka inom en relativt kort period. Görs inte detta så tillkommer föreningsavgifter eller så börjar räntan att räknas med start från sista inbetalningsdagen. Då är det ofta en högre ränta istället som börjar ticka. Många kreditkortsföretag har detta upplägg, de tjänar pengar både på transaktioner som görs via kreditkortet och på pengar som inte inbetalas innan sista datumet och då omvandlas till en räntebelagd skuld istället.

Det finns ytterligare exempel på räntefria lån. Då kan det handla om att man får betala en uppläggningsavgift först innan lånet betalas ut. Detta är en viss slant som kan vara olika hög, från några hundralappar till betydligt högre belopp. En annan sätt att erbjuda lån utan ränta är att det istället tillkommer en månadsavgift för hantering av avbetalningen, så kallad aviavgift. Om du provat att kontakta aktuell bank och be om att få betala via e-faktura eller autogiro vilket ofta går bra men aviavgiften finns kvar oförändrad. Denna avgift blir som en dold räntekostnad och blir bankens intäkt istället. Inom bilhandlarna så kan det krävas ett högre belopp som insats vid köpet och sen kombineras det med en restskuld. Under tiden du sen äger bilen så kostar det ofta väldigt lite, men om du inte löser bilens restskuld så antingen får du lämna tillbaka bilen eller ta en finansieringslösning som inte är räntefri som bilhandlaren erbjuder och fortsätta betala på bilen tills den är skuldfri.

Det är alltså svårt att få ett räntefritt billån eftersom kreditbolag och banker vill tjäna pengar, det är deras affärsidé och de skulle inte heller finnas kvar om de inte gjorde det. Billån är dessutom större belopp och då är det ännu viktigare för dem att inkomsterna kommer in. I de fall det går att hitta ett helt räntefritt billån så finns det istället något annat sätt som bilhandlaren eller banken tjänar pengar på vid bilköpet.