The unknown vehicle car on the grass in field at summer sunset

Du har säkerligen sett annonser om begagnade däck eller själv fått frågan om att köpa en kollegas. Men hur bra är det egentligen? Vad är fördelarna och nackdelarna mot att köpa helt nya däck?

Vi kan för skojs skull börja med fördelarna som begagnade sommardäck medför. Den första och största anledningen till att vissa väljer begagnade däck är att det är billigare, iallafall jämfört med de butiker där man brukar köpa sina däck. Priset är givetvis viktig då många känner att däck är väldigt dyra att köpa nya med den frekvens som tillverkarna förespråkar. En annan fördel konsumenten som köper begagnat kan ha om denna är påläst är att det faktiskt går att ta reda på en del om ett däck innan man köper så man inte helt köper grisen i säcken. Till exempel kan man enkelt mäta mönsterdjupet med antingen ett mätverktyg eller om man inte har det med ett helt vanligt mynt. Åldersbestämning av däcken är oerhört viktigt vid ett köp och det är inte helt enkelt men några riktlinjer är att däck som gjordes efter 1999 har en fyrsiffrig kod som visar vilket år och vecka det tillverkades. En kod som exempelvis ”DOT 1114” betyder att däcket tillverkades vecka 11 år 2014. Är däcket tillverkat tidigare än år 2000 så har de istället en tresiffrig kod och dessa är idag alldeles för gamla för att köpa så undvik!

The unknown vehicle car on the grass in field at summer sunset

Ok, så de är billigare och det är ganska lätt att se hur mycket mönster som är kvar samt hur gammalt sommardäcket är. Vad kan det då finnas för nackdelar?

Jo, nya däck kommer med garantin att de testats före försäljning. Begagnade däck kan, nästan oavsett hur duktig du är på att kontrollera deras mönsterdjup, åldersbeteckningar samt sprickor innehålla dolda fel. Du vet nämligen inte alls deras historik och däck är gjorda av gummiblandningar som är levande material och åldras över tid. Även oanvända däck har ett bäst före datum och beroende på hur de däck du funderar på att köpa begagnade har tillbringat sin tid har de åldrats olika.  Några faktorer som påverkar åldrandet i ett gummidäck är exempelvis salt luft, fukt, värme och solljus. Det däck som har ett jättebra mönsterdjup och är relativt nytillverkat kan alltså vara osäkrare än ett med sämre värden om detta har lagrats på ett helt felaktigt sätt som i direkt solljus vilket får gummit att torka och spricka.

Däckets livslängd kan också ha reducerats genom punkteringar eller andra skador. Rekommendationen som däcktillverkarna ger är att hållbarheten är 5-10 år oavsett slitage.

Då er och bilens säkerhet till stor del beror på däcken kan en besparing med begagnade däck vara ganska dumdristigt och kostsamt. Ska man göra det bör man vara väldigt kunnig och veta vad man köper och ha så mycket historik det går kring sommardäcken. Det bästa tipset vi kan ge om du är minska osäker är att köpa nya. Vi har hittat en väldigt bra sida för att jämföra däck för att hitta de bästa priserna, betydligt billigare än i de vanliga butikerna. Titta själv på: Sommardäck