Försäljningen av dieselbilar sjunker, även i norrland

På TV4 nyheterna så hade man idag ett inslag om att nybilsförsäljningen av dieselbilar nu störtdyker, och detta även i norrland. Men det är inte alls konstigt eftersom flertalet av biltillverkarna slutat satsa på nya dieselbilar sedan långt tillbaka. Så avseende att nya dieselbilar sjunker i bilförsäljningen är inte alls konstigt, utbudet har ju minskat. Detta på grund av fokus på minskade utsläpp och dieselbilarna har ersatts främst av hybridbilar, en klassiska hybridbil med bensinmotor kommer ofta ner i samma förbrukning som dieselbilar. Avseende Norrland så har även infrastrukturen för elbilar blivit bättre vilket har påverkan och ger ökat intresse för 100% elbilar.

När det gäller begagnatmarknaden så rapporteras även minskat intresse där. Detta på grund av att dieselpriset är så mycket högre än bensinpriset men den logiken håller inte fullt ut. En dieselbil drar nämligen mellan 20-30% mindre bränsle än en motsvarande bensinbil utan hybriddrift. Det innebär att även om dieselpriset är 25 kronor och bensinpriset är 20 kronor så blir bränslekostnaden ungefär lika. Dock så försvinner den tidigare fördelen med dieselbilar med att de varit billigare att köra men dyrare att köpa, och gynnat de som kört många mil per år. Men det är framför allt den psykoligiska faktorn som avgör vid pumpen när folk ser det högre deiselpriset och det lägre bensinbriset. Tyvärr har det påverkan på hur man tänker kring begagnade bilar. En begagnad dieselbil bör just nu inte säljas dyrare som förr, men inte heller billigare utan just nu så borde en diesel och bensinbil värderas ungefär lika.

Fördelen med en begagnad dieselbil är fortfarande en lägre bränsleförbrukning vilket slår extra mycket för stora bilar, för stora bilar kan det fortfarande finnas en fördel med en dieselbil jämte bensinvariant. Dessutom så trots att dieselpriset varit högre än bensinpriset under lång tid så har det ofta inte varit så pass mycket högre att det inte varit länsamt att köra dieselbil.

Det svåra är att förutsäga framtiden för både bensin och dieselpriset. Dagens regering har lagt fokus på att diesel och bensinpriset i alla fall ska närma sig varandra igen, medan den gamla regeringens politik innebar kraft högre skatter på bränsle för varje år, och extra mycket för diesel. Men denna trend har alltså nu brytits, och frågan är om den kommer återinföras även vid regeringsutbyte. Det är ju trots allt så att dieselbilarna är på väg bort av den enkla andledningen att det finns förre modeller som säljs nya idag, likaså med bensinbilar så är de på väg bort i och med att det finns ett kommande säljförbud 2035 för dessa och fram tills dess är det bensinbilar med hybriddrift som hyvudsakligen säljs.

Dock så är hybrid och batteribilar fortfarande dyrare, straffskatten som lagts till de 3 första åren är av stor betydelse men resultatet i pengar är att hrybridbilarna blev ännu dyrare och totalt sett så har det blivit mycket dyarare att köpa bil idag än förr. Men det är en kostnad för miljöomställningen förstås.