När du ska köra en ny bil så är det ofta inte bara nybilspriset som är en del i affären. Räntan på billånet är också viktigt samt ofta ska även en äldre bil även bytas in.

Det är inte ovanligt att bilhandlarna tjänar mer på inbytesbilarna än på att sälja den nya bilen. Nybilspriserna är pressade med kampanjer och lönsamhet för bilhandlaren. Inbytesbilen finns det däremot lite friare händer för. Du som kund kan tjäna pengar på att vara förberedd innan genom att ta reda på ungefär vad din inbytesbil är värd. Detta genom att titta på webbsidor som Blocket och bytbil. Sajten bilpriser.se ger kanske mest värdefull information och är en gratis tjänst. Observera att det finns många oseriösa värderingstjänster på nätet som tar betalt för informationen som ofta är bristfällig. Detta gör de genom att du skrivit in ditt registreringsnummer och på så sätt får de tag i din adress och en faktura på ca: 400-500 kronor skickas. Jag rekommenderar bara bilpriser.se.

Tänk också på att bilhandlarna vanligen drar av ca: 15-20% i inbytespris mot vad den sedan säljs för. För billigare bilar kan andra marginaler gälla.

Märkeshandlare ger ofta mer i inbytespris än icke märkeshandlare.

Avdrag görs också för skador på bilen, speciellt i det fallet att bilen är så pass ny att den kommer att ställas ut i en bilsalong.

Så när du går till bilhandlaren tänk på följande:

  • Bilfinansiering, ränta
  • Nybilspris
  • Inbytespris
  • Ta minst offerter från två olika bilhandlare