The unknown vehicle car on the grass in field at summer sunset

Kommer dieselbilar bli förbjudna?

Senaste skriverierna gäller att dieselbilarna ska bort från marknaden. Politiker framför detta budskap starkt nu. Man funderar på att straffbeskatta dieselbilar, framför allt de som köps nya. Men vad ligger bakom detta och blir det sanning? Det som ligger bakom är politisk agenda. Det är politiker som tagit denna sak till sin fråga att driva. Det baseras dock på att dieselutsläppen är giftigare för oss människor medans bensinen är sämre för miljön och växthuseffekten. Volkswagens fusk med deklarerade utsläpp har bidragit till att öppna upp till att göra detta till en politisk agenda, fast det varit känt länge att dieselbilar är giftiga, speciellt när de är kalla.

Mycket pekar på att förbud mot dieselbilar kommer att bli verklighet i begränsade områden, centrala stadsdelar. Därutöver blir det sannolikt att sätt att istället finansiera dyra sponsrade bidrag till batteridrivna bilar. Det är framför allt landsbygden som får betala priset, som vanligt.

Det är också så att under processen att ta fram diesel produceras även en bestämt mängd bensin. Båda produkterna måste förbrukas på något sätt. Det lustigaste är att bensinbilar idag framstår som riktigt miljövänliga vilket de inte var för några år sedan, lite lustigt.

Batteridrivna bilar är inte bara dyra, det behövs el också. Denna el måste produceras miljövänligt om det ska vara någon vits med helheten, likaså produktionen av elbilar och även skrotning av gamla batterier så småningom. Tillverkarna gör allt de kan idag för att ställa om produktionen av elbilar då de tidigt förstått att kritik skulle komma.

Så detta tror vi kommer ske:

  • Nya dieselbilar för extra hög skatt de första åren (Om liggande förslag går igenom)
  • Nybilsförsäljningen av dieselbilar kommer gå ner, men begagnade blir mer eftertraktade på landsbygden beroende på begränsat utbud
  • Dieselbilar blir förbjudna i centrala stadskärnor, men begränsat dit
  • Små billiga bensinbilar kommer öka i stan
  • De som bor i landsbygden kommer fortsätta köra dieselbilar, sannolikt kommer de att försöka köpa begagnade bilar där straffbeskattningen utgått. Dieselbilar kommer alltså vara fortsatt populära som begagnatbilar, inte minst när utbudet kommer minska. Så länge dessa är lönsamma att köra för de som åker längre sträckor. Alt handlar i slutändan om ekonomi där olika behov föreligger beroende på hur mycket bilen körs.
  • I stadsmiljön kommer man köpa små bensinbilar
  • Elbilarna kommer att öka försäljningen men långsamt.
  • Plug-in hybrid elbilar med begränsad räckvidd på el kommer bli vanligare som tjänstebilar
  • Elräkningarna kommer att öka ännu mer för villaägarna när bilarna laddas hemma, och när det blir allt för tight på matbordet straxt innan löning så kommer allt fler besöka sidor som Snabblån: ”En sida för dig som vill ansöka om snabblån på nätet