Har du märkt att priserna på bilar gått upp rejält under de senaste åren? Både nya och begagnade bilar har i regel stigit i pris. Begagnade bilar har stigit med ca 20% enligt statistik som TV4 visade på nyheterna för några månader sedan. Visst bilarna sjunker i värde hela tiden men det har skett en prisjustering uppåt. Efterfrågan har varit högre och tillgången på både nya och begagnade bilar är mindre.

Politikermålet pekar idag helt och fullt på elbilar, och då de bilar som enbart går på el som kallas 100% elbil. Dessa bilar är dyra och då gäller det att räkna på billån och allt som hör bilägandet till. Elbilar är fortfarande dyrare än vanliga bilar och då priserna gått upp för alla bilar så är summeringen, det har blivit dyre att köpa bil idag. Många får räkna på sin ekonomi och kolla upp vad som är billigaste sättet att finansiera bilköpet på. Tyvärr finns ofta inga mirakelmediciner här. Bilhandlarna erbjuder ofta ganska bra lån för bilköpet men kolla ändå upp hos din egen privata bank vad de har för typ av lån som kan hjälpa dig att finansiera bilköpet. Innan du väljer bil så titta på hela bilägandet. Försäkring och service är något som kostar en hel del. Försäkringspriserna skiljer och detta är lätt att kolla upp idag. Det finns jämförelsetjänster på nätet och alla försäkringsbolag har också onlineservice där du kan få reda på vad bilförsäkringen kostar direkt. Svårare är det då att få reda på hur serviceplanen och kostnaden för bilen ser ut. Här är det tvärtom, i princip ingen visar detta online på nätet. Serviceplanen är det knappt att man kan få reda på av bilhandlaren då det är många faktorer som spelar in när bilen ska servas och vad som behöver servas. En positiv sak med elbilar är att de kräver betydligt mindre service än fossildrivna bilar. Trots detta försöker bilindustrin behålla kunderna för att serva bilarna till en ganska dyr kostnad. Någon erbjuder kunden att göra självservice trots allt eftersom det i stort sätt inte är några känsliga detaljer i elmotorn som riskerar tillverkarnas garantier om bilen inte servas som hos gamla bilar. Bästa ekonomin är att låna så lite pengar som möjligt till bilköpet och ett alternativ då är att köpa en mindre bil som är billigare. Det är många som inte tänker på detta utan är vana vid en viss bilstorlek men klarar sig bra med en mindre bil. Att byta bilmärke kan också vara något att tänka på. Svenskarnas gamla favorit Volvo har idag gjort en klassresa och stigit extra i pris. Så ett annat bilmärke kan vara något att fundera på och de bilhandlare som säljer dessa bilar erbjuder såklart billån de också samt byter in din bil. Passa på att kolla räntan och finansieringskostnaden mellan bilhandlarna och försök få ett översyn på hela bilkostnaden för de kommande åren, det är då du gör en bättre bilaffär.

Som vi nämnde i inledningen så är bilindustrin i en stor omställning. Alla biltillverkare tar nu fram nya elbilar i hög takt, ja i så hög takt att laddningsnätet inte riktigt hänger med. Konsumenterna har fortfarande svårt att få allt att gå ihop med laddningen och alla olika laddningslösningar som finns samt vissa kräver medlemskap för att det inte ska vara jättedyrt att snabbladda bilen. Det gäller att redan innan bilköpet tänka på detta och välja bilmärke efter de som har bästa lösningen för hur bilen laddas. Då inte hemma för det har alla samma lösning för utan det är snabbladdning när man ska köra långt som fortfarande är det stora frågetecknet för bilägare.
Att bilarna blivit dyra har dels att göra med halvledarbristen som påverkar alla branscher inom elektronik inklusive bilar. Coronakrisen har gjort att hela världen saktat in en del. I Sverige har skatter fått genomslag på bilarna. Att köpa en helt ny vanlig bil är nu i regel straffbeskattat de tre första åren. Detta gör att efterfrågan på begagnade bilar är allt högre. Men det räcker inte med det utan även skatten på bränsle gör att bilköpare styrs åt andra håll. Dieselbilen är inte populär hos politikerna och därmed har skatten höjts lite extra för detta bränsle. Inte fullt ut, så de som åker mycket per år vilka ofta bor utanför storstäderna kör fortfarande billigare på diesel än bensin, speciellt om de har en lite mindre dieselbil. I jakten på lägre utsläpp så har biltillverkarna under de senaste åren lanserat olika typer av hybridbilar. Dessa går dels på bensin och dels på el, ja i stort sett alla hybrider går på bensin för att det handlar om utsläpp och inte låg bränsleförbrukning i första hand. Partikelfilter i dieselbilarna har dock blivit allt bättre och vissa hävdar motsatsen men det lägger vi åt sidan här och nu. Det finns olika hybridbilar, mildhybrider, hybrider och plug-in hybrider. Ägarna till dessa bilar kommer i de flesta fallen att köra även på fossilt bränsle vilket innebär att de också ändå drabbas av skatteeffekter, även och straffskatten Malus är lägre när bilen köps som ny.