Genom F1-mästerskapets historia har tio svenskar ställt upp som förare. Kändast av dem alla är troligtvis Ronnie Peterson, vars fantastiska karriär fick ett tragiskt slut. Efter honom har det kommit flera duktiga förare, bland annat ABBAs  före detta trummis Slim Borgrudd, och Stefan Johansson. Den sistnämnde är den svensk, efter Peterson, som tagit flest pallplacering. I år är det Marcus Ericsson, som kör för Sauber Ferrari, som är den enda att representera landet i motorsportgrenen. Detta kan dock komma att ändras. Det kan nämligen bli tal om att ytterligare en svensk ska börja köra i F1, och även han för Sauber.

Inte den bästa starten på säsongen

Säsongen 2017 har inte varit den bästa för Sauber. Stallet har haft problem med de gamla Ferrarimotorerna som sitter i bilarna. Båda förarna har stött på problem och under Monaco Grand Prix tvingades Ericsson att bryta. Oddsen för att Sauber, samt några andra stall, vinner konstruktörsmästerskapet ligger på skyhöga 4001,00 och i skrivande stund har de endast lyckats samla på sig 5 poäng. Enligt oddsen, för den som söker betting tips, är det Mercedes och Ferrari som slåss om förstaplaceringen med 1,12 respektive 5,50.

(Bilden heter ”Marcus Ericsson” (CC BY 2.0) och är tagen av Jaffa The Cake.)

Men Sauber ligger inte på latsidan när det gäller utveckling. De har skrivit under ett nytt, flerårigt kontrakt med Ferrari som ska förse dem nya motorer inför nästa säsong och de har även ögonen på en ung svensk F2-förare.
Mercedeshoppet kan lämna stallet

I dagsläget består Sauberstallets förare av Marcus Ericsson och Pascal Wehrlein. Även om det är Ericsson som är förstaförare har han presterat något sämre än Pascal den här säsongen. Däremot verkar det inte som att svensken kommer att lämna stallet inför kommande säsong. Istället är det Wehrlein, som deltar i Mercedesstallets ungdomssatsning, som kan komma att byta i den riktningen sponsorstallet vill föra honom.

Det gör att Gustav Malja kan få chansen att uppfylla sin dröm om att köra i F1. Malja började som 13-åring som gokart-proffs och tävlar i år i Formel 2. I juli fick han chansen att testköra för Sauber under Ungern Grand Prix och han presterade bra med 108 varv på godkända tider. Sauber hade ögonen på svensken redan förra säsongen och det återstår att se vilka förare som startar i stallet i nästa säsong.

(Bilden heter ”Exploded F1 Car” (CC BY 2.0) och är tagen av Dwonderwall.)

Toppstriden mellan favoriterna

När det kommer till vilka som kämpar om topplaceringarna är det samma strid som har pågått de senaste 60 åren. Kampen mellan Mercedes och Ferrari går långt tillbaka i motorsportens historia. De båda stallen ligger överlägset i toppen i både konstruktörs- och förarmästerskapet. I skrivande stund leder Mercedes konstruktörsmästerskapet och Ferraris Sebastien Vettel leder förarmästerskapet. Vettel är tätt följd av Lewis Hamilton, som vill ta revansch efter förra året då han förlorade titeln mot sin dåvarande stallkollega Nico Rosberg.  Efter lite mer än hälften av alla Grand Prix körda väntar flera tuffa lopp innan mästerskapet avgörs i Abu Dhabi mellan den 24 och 26 november.