Bilfinansiering och bilekonomi går hand i hand.

Det är inte bara finansieringen av billån som är viktigt för bilekonomin. Är du långpendlare så är det kanske ännu viktigare att ha en låg bränsleförbrukning. Men låg bränsleförbrukning finns det mycket med pengar att spara ju mer du behöver köra.

Är det bara bränsledeklarationen avseende förbrukning som spelar roll då? Nej även bilens utformning och på vilka vägar du kör spelar stor roll. Växellådan har också denna stor vikt för hur bränsleförbrukningen påverkas. Kör du mycket på motorväg dagligen så påverkar luftmotstånd och bilens utväxling stor vikt. Lågt luftmotstånd ger lägre bränsleförbrukning i högre hastigheter. Mycket körning i hastighet över 90 km/h påverkar detta mer än du tror. SUV:ar har ofta en form som är mindre strömlinjeformad vilket ger högre förbrukning. Ju flera växlar på bilen desto större möjlighet att ligga på lågt varvtal i höga hastigheter. 5 växlade bilar har ofta ett betydligt högre varvtal vid motorvägskörning än 6 växlade bilar, i stan har det inte så stor betydelse men på motorvägen spelar detta större roll. Automatväxellådor gäller givetvis lika samma, här finns idag 7 stegade och till och med 8 stegade växellådor.

Små motorer som idag oftast kombineras med turbo visar på låg förbrukning på pappret. Dessa behöver också ha 6 växlade lådor då de är ännu mera beroende på varvtal med att de inte klarar lika stora spann som större motorer. För att dessa bilar ska komma till sin rätt krävs också att du som förare planerar din körning. Turbon är ett bränslesnålare sätt att få kraft till motorn, om den nyttjas rätt. Det kostar mer när du gasar men sparar i jämn hastighet. Planera körningen helt enkelt och gasa så lite som möjligt. Men när du väl gasar kan du göra det kvickt då bilen inte förbrukar mer bränsle än den kan omsätta i motorkraft.