Att ha en betalningsanmärkning i bagaget kan onekligen vara frustrerande vid köp av ny bil. De stora bankerna är oftast motvilliga att ge lån till personer med tidigare Kronofogden-skulder, oavsett vad bakgrunden till skulden är. Men som tur är finns det alternativ!

Vi har tagit en närmare titt på hur du som har en betalningsanmärkning kan få ett billån beviljat, samt vad som kan vara värt att tänka på innan du tar lånet.

Betalningsanmärkning och kreditupplysning

En betalningsanmärkning är en anmärkning som finns i kreditbolagens register och är ett tecken på att du tidigare inte skött dina betalningar. För att få en betalningsanmärkning måste en obetald faktura först gå till inkasso och därefter till Kronofogden.

Tänk på att en betalningsanmärkning ges för alla typer av skulder som hamnar hos Kronofogden. Det kan alltså räcka med att du slarvat med en månadsbetalning för ditt mobilabonnemang. Anmärkningen ligger kvar i kreditupplysningsregistret i tre år.

En kreditupplysning är en upplysning som långivare kan göra för att försäkra sig om att kunden inte har några tidigare betalningsanmärkningar. Oavsett om du tar ett lån på nätet eller hos en bank så vill långivaren givetvis se till att du kommer att kunna betala tillbaka skulden. För en person som har en betalningsanmärkning är det oftast betydligt svårare att få ett lån beviljat, eftersom anmärkningen vittnar om tidigare misskötsels av betalningar.

Banker som ger lån utan kreditupplysning

Trots att det blir betydligt krångligare att ta ett billån med betalningsanmärkning så finns det alternativ. Trots att långivare alltid kommer att göra en kreditupplysning (detta måste göras enligt svensk lag), så finns det idag är det ett flertal långivare och banker som beviljar lån utan att kolla upp kreditbetyg hos Upplysningscentralen (UC). Att ta ett lån utan UC innebär därför att långivaren kommer att använda ett annat kreditupplysningsföretag än Upplysningscentralen, vilket kan göra det lättare att få lånet beviljat.

Att tänka på innan du tar ditt billån utan UC

Möjligheten att ta ett lån utan att långivaren gör en upplysning hos UC är givetvis positivt för dig som dras med en betalningsanmärkning från någon gammal obetald faktura. Kom dock ihåg att du aldrig bör ta ett lån om du på något sätt har problem med ekonomin i dagsläget, det kommer enbart att göra situationen värre.

Viktigt att ha i åtanke är även att många lån utan UC oftast har högre räntor än lån med UC. Det alltid rekommenderat att jämföra de olika alternativen och sedan överväga vilket som är mest fördelaktigt.