Billån till min nya bil

Sommaren är här och behovet av bil har blivit ett faktum. Vi har beslutat att vi ska stanna i Sverige och upptäcka nya delar på hemmaplan i år. Hela familjen ska med förstås och vårt mål är att vi ska få en trevlig och billigare familjesemester i Sverige. Målet är att under några veckors tid åka runt till olika platser i södra Sverige och framför allt bo på vandrarhem och campingar. Nu är problemet bara det att vi har ingen bil, ännu.

Ut och leta bil är det som gäller dessa dagar. Samtidigt så slås vi över hur bra vädret är i år, bara det håller i sig till juli också. En regnig bilsemester vill man ju inte ha, speciellt inte med tält på en camping. Men vi utgår från att det blir toppenväder och så hanterar vi det löpande hur allt blir, det går ju inte att påverka i alla fall.

Då vi ska åka en bit så vill vi inte gärna bli stående på vägen så vi behöver en lite nyare bil, begagnad riktar vi in oss på. Målet är att vi ska hitta en bra bil som är 3-4 år gammal som hela familjen ryms. Utöver detta så är kravet att bilen ska vara bränslesnål. En dieselbil är det mest troliga att vi köper men vi kommer att ha högre krav på utsläppsnivån. Skatterna höjs framöver beroende på utsläppsnivåer, speciellt när det gäller diselbilar som inte har senaste Euro 6 normen. Detta är alltså oxå med i checklistan. Vi tar dock risken att vi framöver kanske inte kan åka in i centrala stadskärnor med bilen, men vi bor inte så centralt i sveriges största städer utan besöker dessa någon gång ibland. Dessa tillfällen får vi anpassa oss.

Inför bilköpet så behöver vi ha lite koll på hur mycket bilen får kosta och hur vi ska låna pengar. Vi har 20 000 kronor skälva och bilen kommer att nyttjas vidare även efter semestern. Detta räcker till en 20% kontantinsats vid bilköp på 100 000 kronor. Antingen tar vi ett privatlån på 80 000 kronor eller lånar via bilhandlare. Taket är alltså 100 000 kronor i budgeten och bilen avser vi behålla i tre år. En ny tjänst vi hört talas om är billåneförmedling. Här gör man en ansökan och får förslag från flera banker på samma gång, det är gratis att fylla i ansökan och man är inte bunden till att teckna något lån om man inte vill. Så detta ska vi prova då vi inte kan förlora något på det i alla fall. Vi har letat på nätet och hittat ett par som erbjuder denna tjänst, MyLoan och Lendo, så någon av dessa ska vi nu prova att ansök hos.

Nu är bara bilvalet kvar…En mellanstor kombibil blir det har vi tänkt. Volvo är kanske fortfarande något dyr, men ford, renault, opel med flera har attraktiva bilar till rimliga priser. Vi får se vad det blir.

/Familjen Svensson