Elbilar ska prioriteras vid nybilsköp idag, skattesystemet allt mer mot bilar med vanliga motorer

Bonus Malus systemet blir allt tuffare till förmån för 100% eldrivna bilar. Det är elbilar som gäller för framtiden och politikerna är med på spåret. Utsläppsmålen är tuffa och det krävs skattesystem som hjälper till att knuffa, eller rättare sagt tvinga bilköarna i rätt riktning.

Numera är de enda bilarna som får bonus de som enbart har eldrift. Hybridbilar kan i flera fall ännu slippa Malusskatten men får inget statligt bidrag för köp. Bilar med vanliga motorer måste klassas i körcykeln att ligga under 90gram co2 i utsläpp annars blir det straffskatt Malus under de 3 första åren, även därefter är skatten högre än hybridbilar men inte lika extremt hög som första åren Det är därför bilar som Tesla Model 3 säljer stort, men även som företagsbilar är den dyr. Därför väljer många de nyare och ännu billigare elbilarna som nu spottas ut på marknaden från många olika biltillverkare. Exempelvis är Kia E-Niro.

En Ford Mustang har nästan 25 000 kronor i årlig skatt under de tre första åren, därefter hamnar den ”bara” på dryga 4000 kronor. Ford Explorer hybrid är klassad som en bil med låga utsläpp, om den körs delvis på el. Ingen straffskatt de 3 första åren och endast en årlig skatt på under 400 kronor.