Bilindustrin står för sin största omställning hittills då man går från klassiska bilar som drivs med fossilt bränsle till olika former av eldrivna fordon. I späret av detta så kommer en massa olika företag ut på marknaden och erbjuder produkter och tjänster till företag och privata bilägare. Det är allt från olika typer av finansieringar för köp till olika produkter som behövs till både gammal och ny teknik. Elbilarna har ju en helt annan typ av infrastruktur i samhället oavsett om man är företagare eller privatperson. Idag är det internet som står för en hel del av dessa erbjudanden, eller inte internet i sig utan det är där man hittar dessa när man söker. Det kallas av många för Digital advertising, alltså digital marknadsföring. Det är idag på mobilen, surfplattan och datorerna som folk spenderar en stor del av sin tid och det är där man kan synas.

Det som idag händer på marknaden inom bilindustrin är till en stor del grundat i utvecklingen av hårdare miljökrav. Samhället börjar få ett allt högre miljötänkande om hur vi konsumerar och belastar vår miljö och omgivning. Politikerna börjar enas allt mer även över landsgränserna. Det vanliga styrmedlet är förstås pengar vilket lättast påverkas av skatter och avgifter. Anledningen till att alla konsumenter nu tittar mot elbilar vid nybilsköp är den straffbeskattning som införts vid nyköp av bränsledrivna bilar, skillnaden ekonomiskt mellan dessa biltyper minskar hela tiden. Det påverkar vårt konsumtionsmönster. Så vad innebär detta för konsumenterna som nu köper elbilar? En hel del av det som just nu syns inom Digital advertising i media är följande:

Elbilarna i sig, såklart. Förre annonserar i media bränsledrivna bilar även om de finns att köpa. Nu annonserar man först och främst eldrivna bilar och nya modeller av dessa.

Räckvidd, hur långt man kan köra med en elbil. Det är den största frågan många undrar som har så kallad ”räckviddsångest” ett ord som dök upp när de första elbilarna kom som inte kund köras så långt mellan laddningarna. Detta har skett stor utveckling för och idag så börjar det komma allt fler elbilar med samma räckvidd som bränsledrivna bilar.

Laddning av elbilar. Här pågår det allt mer lobbyverksamhet inom Digital advertising kan man säga. Det finns många, inte bara elbilstillverkarna som ser ett stort behov av laddare för elbilar. Nu när elbilarnas räckvidd blir allt bättre så hamnar bilköparnas fokus på hur och var kan man ladda sin elbil? Tyvärr så kring offentliga laddare är det fortfarande väldigt rörigt. Det finns lite olika system för framför allt snabb laddning, det finns en laddanslutning Type 2 som alla bilar har idag som alla stödjer men detta system kan inte ladda riktigt lika fort. Just nu är det väldigt olika prissättning för snabbladdning där kilowatt priset skiljer en hel del. Vissa är knutna till vissa biltillverkare vars bilägare får betydligt lägre pris och så vidare, vissa tar istället betalat i laddningstid. Så fortfarande rörigt där och marknadsfolket får kämpa vidare på att göra laddning av elbilar till en ”ickefråga”

Elbilsladdare för installation. Det poppar upp en massa nya företag just nu som erbjuder olika typer av elbilsladdare för privata hushåll och flerfamiljshus. Detta är laddare som nyttjas där man bor. Här har man inte lika hög effekt så det tar längre tid att ladda bilen än vid snabbladdning. Å andra sidan så är då bilen ofta parkerad under en längre tid som nattetid. Det är massor av bilköpare, samt de som har tjänstebilar som nu efterfrågar detta. Ibland har biltillverkarna marknadsföring för att det ingår en hemmaladdare eller att det medföljer inklusive installation till ett lägre pris. Men bilägare nöjer sig inte med detta utan har man ett landställe så vill man kunna ladda bilen där också. Så just nu så finns det både klassiska märken som ABB likaså nya märken som Charge Amps och många fler som erbjuder laddningslösningar. För föreningar så kan dessa även omfatta olika typer av elmätning och betalningsalternativ. Idag kan du faktiskt köpa elbilsladdare hos Bauhaus.

Finansiering och lån. Ja det kanske inte är kopplat till bilar och miljöfrågor men har sin del av kakan ändå. En bil kostar att köpa och de flesta lånar eller leasar bilen. För billån finns det en massa olika erbjudanden och jämförelsetjänster att hitta på internet. Leasing kanske man inte tänker på men även om det tecknas av bilhandlaren så finns det en bank bakom detta, ofta ägd av bilhandlaren om det är en större kedja.

Just nu så är dessa produkter något som marknadsförs stort i digitala media. Elbilar har nog de flesta fått upp annonser för, speciellt om du är bilägare eller bilintresserat. I följd av detta så kommer produkter upp som elbilsladdare. Skriver du in billån så kommer du fått upp en mängd förslag från banker och olika tjänster som erbjuder att jämföra olika lånetyper åt dig.

Nu när du bombarderas av digital marknadsföring av elbilar och alla tjänster kring detta, är det då lönsamt att köpa en elbil eller fortfarande billigare att köpa en vanlig bensin eller dieselbil? Det har länge varit ett glapp där elbilarna fortfarande har varit ett dyrare köp och inte lönsamma att köpa. Nu för varje år så ökar malusskatten, dvs straffskatten allt mer. Det innebär ett påslag de tre första åren för nybilsägare. Man får jämföra detta extrapåslag och lägga på bilens pris. Tidigare så laddade man elbilar gratis vilket blir allt mer sällsynt idag, men många arbetsgivare är fortfarande generösa med laddning då man vill bidra till omställningen till elbilar. Batterier blir billigare att tillverka vilket bidragit till att det kommer nya elbilar som kan säljas till lägre pris, det är framför allt detta som gjort att bilmärkena i ekonomiklassen inte varit först ut, men nu kommer elbilar även från dem. Så du behöver räkna på hur mycket det kostar för dig att ladda bilen, kolla skattepåslaget för bränsledrivna bilar samt även den efterkommande årliga skatte jämte elbilens pris och årliga skatt. Servicens pris kan skilja eftersom en elbil inte allt behöver lika mycket service som en bil med fossildrift. Så det är bara att ta fram miniräknaren och kolla dessa grundkostnader, samt räkna på vad ditt samvete tål? För det är mycket miljösamvete som marknadsförs också i reklamen om elbilar.