Jämföra billån

Genom att jämföra billån kan du spara mycket pengar. Det kan vara svårt att förstå marknaden för billån och få en överblick över alla alternativ. Vi hjälper dig att jämföra räntor hos olika banker och långivare. Vissa långivare kräver att bilen köps via en återförsäljare. Vi erbjuder jämförelser av lån som finns hos privatpersoner och återförsäljare för bilköp.

Billån för byte

Är du redan innehavare av ett billån? Det kan vara värt att jämföra räntor för att se om det finns en lägre ränta. Även små skillnader i räntesatser kan ha en stor inverkan på din ekonomi.

Det brukar inte vara något problem att byta mellan olika billån. I praktiken kommer din nya långivare att betala tillbaka den gamla långivarens lån och upprätta ett nytt lån för dig.

Hur det fungerar

Ett billån kan vara:

  • Ett billån med säkerhet i form av ett lån
  • Personliga lån där bilen inte används som säkerhet för lånet.

Om du lånar med bilen som säkerhet kräver lagen att köparen deponerar minst 20 % av bilens pris i kontanter. Det innebär att du kan låna 80000 kronor för att finansiera en bil som kostar 100 000 kronor. Resten får du betala själv.

Ingen handpenning krävs om du får ett privat lån för att finansiera ditt köp. Då kan du låna hela beloppet på 100 000 kronor.

Även om ett lån med säkerhet i form av en bil är dyrare än ett lån utan säkerhet är det inte alltid sant. Det är viktigt att göra din research innan du fattar ett beslut om ett billån.

Banken kommer först att kontrollera din ekonomi innan du ansöker om ett billån. De kommer också att göra en kreditupplysning (UC) och bedöma din återbetalningsförmåga. Om allt går bra kommer lånet att godkännas och du kan köpa din bil.

Restvärde

Du kanske har hört talas om restvärde. Många personer som söker efter billån är osäkra på vad restvärdet är.

Restvärdet eller även kallat restskuld är bilens värde i slutet av låneperioden. Om en bil kostar 200 000 kronor kan restvärdet sättas till 100 000 kronor.

Det innebär att du bara behöver betala 100 000 kronor i ränta och avbetalningar i stället för 200 000 kronor. Du kan återlämna bilen efter att lånetiden har löpt ut och lånet kommer att återbetalas.

Även om detta är det ideala scenariot kan det vara svårt att förutse bilens värde efter några år. Bilens skick, skötsel och andra oförutsedda omständigheter kan alla påverka dess värde.

De flesta frekventa bilhandlare använder sig av restvärdesmetoden.

Beräkna räntesatser för billån

Hur mycket kan du spara?

Vad är skillnaden mellan billån? Allt beror på hur stort lånet är och vilken ränta du får få. Men om du har två alternativ kan du räkna ut det.

Låt oss säga att du behöver låna 200 000 kronor för ett bilköp. Du kan låna 4 % hos den ena långivaren och 8 % hos den andra.

I det första fallet får du 8 000 kronor i ränta per år och i det andra fallet 16 000 kronor i ränta per år. En årlig skillnad på 8000 kronor.

Detta är bara ett räkneexempel. Medan skillnaderna kan vara mindre i vissa fall, kommer de att vara större i andra fall. Det står dock klart att du kan spara mycket pengar genom att jämföra räntorna på billån.

Räntor för billån

Det finns flera termer som kan användas för att jämföra billån. Det finns två typer av räntesatser: den nominella och den effektiva. Även om det kan låta komplicerat är det inte svårt.

Den nominella räntan representerar den årliga räntan som du måste betala på lånebeloppet. Den faktiska kostnaden för ett billån kan vara något högre än den nominella räntan på grund av uppsägningsavgifter och uppläggningsavgifter. Den effektiva räntan är den totala räntekostnaden.

Jämför den effektiva räntan för olika billån när du jämför dem.

Månadskostnad – Hur mycket kostar ett billån?

Räntekostnaden och det belopp du betalar tillbaka avgör hur mycket ett billån kostar.

Även om du inte behöver betala dem varje månad summerar de.

Med hjälp av jämförelsen ovan kan du fastställa månadskostnaden för lånet och återbetalningstiden.

Långivarna kanske inte kan visa månadskostnaderna eftersom de kräver en kreditprövning.

Få billån nu till överkomliga räntor

De bästa och billigaste billånen varierar beroende på hur bankerna justerar sina räntor.

Bara genom att göra en jämförelse kan du hitta ett bättre lån för din bil än om du väljer det bästa alternativet.

Bankernas villkor ändras ständigt, så jämförelsen är alltid uppdaterad.