Det råder osäkra tider inom ekonomin idag vilket påverkarbilägandet stort. Kostnaderna kring bilen och billånen flyter hejvilt och et är idag extra svårt att förutspå framtiden kring ekonomi och bilägande. I princip allt inom ekonomi påverkar idag faktorer kring bilen. Bränslepriserna är ostabila och har gått upp enormt mycket på kort tid. Detta på grund av ostabilt politiskt läga och bojkott av råvaror från vissa länder. Av samma anledning så har elpriserna stigit upp och ner som en jojo. Vissa dagar är det billigt elpris medan under vissa dagar så slår det rekort i högt elpris. Inflationen stiger kraftigt vilket påverkar bilarnas inköpspris och även underhållskostnader. Räntorna stiger vilket påverkar bilfinansieringen som ofta görs med billån. Komponentbristen påverkar tillgången till nya bilar och reservdelar. Till och med priserna för begagnade bilar har gått upp rejält. Så hur ser morgondagen ut, och vilken typ av bil kommer att marknadsföras av biltillverkarna? Biltillverkarna vill ju sälja bilar både idag och framöver så deras marknadsföring är av stor betydelse vad de tror vi vill köpa. Givetvis i första hand så följer man trenden i närtid först och därefter vad man tror kommer i längre perspektiv.

Vi läser media på nätet och därför ser vi allt mer reklam på nätet. Biltillverkarna nyttjar därför gärna en marknadsföringsbyrå för Google annonser, då detta idag ger stor exponering på internet. Det gäller att synas i alla media och framför allt där folk tar del av dem i större omfattning.

Inom bilbranschen är det fullt fokus på elbilar och allt pekar på att dettta är det som gäller om några år. Anledningen är målsättningen att inom EU så kommer man runt 2035 inte få sälja annat än nya elbilar. Begagnatmarknaden finns givetvis kvar men då ska inte några nya fossildrivna bilar få säljas mer, inte i större skala i alla fall. Vissa undantag kommer säkerligen finnas kvar för småskalig tillverkning. Elpriset kommer inte ha någon betydelse för detta alltså.

Inflationen är hög just nu vilket kommer påverka bilförsäljningen. Speciellt om den fortsätter en längre tid i samma takt. En bil är dyr att köpa och folk kommer då inte har råd att köpa en ny bil i samma utsträckning. De flesta som köper nya bilar är företag vilka i sin tur spär på inflationen genom att höja priserna kraftigt, detta har vi sett många exempel på under detta år 2022. Om lönerna inte hänger med i samma omfattning så kommer privatpersoner snabbt få allt svårare att köpa en nyare bil. Detta påverkar begagnathandeln också dit privatpersoner går i svårare tider. Går lönerna upp för mycket så spär det på inflationen ännu mer, och så fortsätter det i en dåligt spiral.

Bränslepriserna för bensin och diesel kommer sannolikt stanna av och sjunka när det politiska läget blir stabilt igen. Men kvarstår gör då de stora skattepåslag som görs för att skynda på övergången till elbilar. Räkna med att det kommer vara dyra att köpa och äga bil för privatpersoner. Det har alltid varit dyrt och kommer sannolikt så att vara framöver också. Det som gäller är att klura ut läget för de närmsta åren framåt och köpa bil därefter. Hitta ett bra billån och bilfinansiering för inköpet. Men valet av fordon är att se vilken energikälla det ska drivas av och vad som kommer vara billigast närmstkommande åren. Kan man komma över en billig hybridbil så har man valet att båda kunna köra på el och bensin. Allt hänger på bilens pris och drivmedel. Service, försäkring m.m. finns för alla bilar oavsett. 100% elbilar kan dock vara lite billigare och enklare att serva. Elmotorn är en betydligt enklare konstruktion än förbränningsmotorn helt enkelt. Inget byta av motorolja till exempel. Biltillverkarna vill ändå gärna serva bilarna och tjäna pengar på det men faktum är att i princip är det inget som behövs avseende motorn. Några rörliga delar kanske behövs smörjas i vissa fall. Därutöver är det mest kupéfilter lite andra anklare detaljer. I framtiden komemr det alltså vara betydligt enklare att hålla efter bilens service själv efter att garantierna gått ut.

Bilfinansieringen kan dock öka i kostnad fort. De flesta lånar pengar till bilköpet och lånets kostnad hänger ihop med räntan som fäljer ränteutvecklingen. Ja, de flesta olika typerna av billån är rörliga på något sätt. När räntan går upp så gör kostnaden för billånet detsamma. Det gäller att kolla vad som gäller i villkoren. Inte minst vid teckning av privatleasing. Är det verkligen fast kostnad under leasingperioden eller följer den ränteutveklingen. Förvisso kan ju då kostnaden även gå ned, men just nu så ser det inte ut att gå den vägen på ett tag i alla fall. Idag marknadsförs många bilköp med olika typer av leasingalternativ. Man spelar på osäkerheten som många har. Det är svårt, speciellt för privatpersoner att veta hur elbilarna kommer utveckla sig på begagnatmarknaden. Likaså vanliga bilar också. Leasing låter ofta som ett säkrare val att ta bilens kostnader. Det kan också vara så. Se bara till att jämföra de olika villkoren för leasingavtalet. Vad ingår och vad ingår inte. Hur länge gäller det och vad händer om de inte vill ha kvar det. I vissa fall kan det sägas upp med viss framförhållning i vissa fall inte och du är bunden hela tiden ut.

Ja, det har aldrig varit svårare än nu att uppskatta bilens kostnader och vilken bil man ska köpa och hur man ska finansiera bilköpet. Men behöver man en bil så gör man det, och i slutändan köper man det man tror på.